Private Residence Extension – Ashtead, Surrey

Published by

Posted on 21st December 2020

It’s not often we carry out residential design projects, but when we were contacted by Surrey-based, Margy Grace-Swindell with an opportunity to work on a rather special kitchen extension project, we felt we really couldn’t say no.

Margy and her husband Mark had lived at their Ashtead home for over 18 years, and felt that 2020 was the time for a change- a BIG change! With visions of extending their current home and creating a new kitchen/living/dining space that gave their grown up family space to relax and entertain in. There was a juxtaposition of a design brief to ensure the build was visually both cutting edge, whilst remaining sympathetic to the existing property.

Having worked on a previous build for the family in Rock, Cornwall, Lanview was once again enlisted with the challenge of Project Managing the not-insubstantial project, ensuring the recruitment of the very best contractors at the right price and coordinating & overseeing the entire design and build process.

With the previous kitchen having done a job throughout the early years of raising a young family, Margy herself admits that in comparison to the rest of the house it was small and rather dark (see the previous ‘before’ images here). Margy was keen to bring more light into the home and install more modern units befitting to the size and look of the new extension.

After the design brief was developed and finalised between Margy & Mark and their Architect, Lanview assisted with the practicalities and bringing the proposed features to life, together with the overall project and cost management.

The footprint of 33m-squared has certainly given the family the space they required, along with definite ‘wow’ factor, complimented by the Patinated Copper Sheet exterior cladding, which is a real conversation-starter.

Glazing and internal features were selected to live up to the scale of the build, and since a big ‘want’ of Margy’s was to bring more light in to this part of the property, the huge 9.5 x 2.4m sliding doors definitely fulfilled this request!

 

 

 

Underfloor heating beneath the porcelain tiles prevents the vast space from feeling cold, along with the luxurious-looking, DRU fitted gas-fire, and carefully selected furnishings & artwork offering a stylish-yet-cosy feel.

 

Margy’s own keen eye for design has ensured the kitchen area is also high-spec, with a new, ER3 series AGA taking pride of place in the bespoke kitchen (designed and built by one of the contractors), and a huge, American-style ‘Sub Zero’ fridge freezer was chosen, perfect for a large family who is looking forward to entertaining post-Covid.

 

 

When asked, Margy says it’s very difficult to choose one particular aspect of the build she likes the most

“This is very hard to answer as there are quite a few highlights! I love the large windows, the central fire, the large kitchen island and the lighting and blind system. It’s simply pretty perfect and once again Lanview were excellent on all fronts”

Is there anything she’d do differently?

“I would probably not have commenced this project before a global pandemic! If we’re talking practicalities, I probably would have created a better temporary kitchen area for use elsewhere in the house whilst the build took place”

 

Lanview’s MD, Damon Golder, oversaw the project:

“Having previously been appointed to Project Manage the building of Mark and Margy’s new house in Rock, Cornwall, I was thrilled when Margy once again approached me to Project Manage and deliver the building of a large, contemporary, high-end extension on their Surrey home.  

At the time, little did we both know that a global pandemic was just around the corner, which saw me hospitalised and with delays in the production of specialist items. That said, we overcame these challenges and I have to say, I am extremely proud of what we were able to achieve in extremely challenging circumstances”

 

Visit our ‘Private Clients’ section of our website for more on this project, and other bespoke projects. See more images of this particular project HERE. 

ADD A COMMENT